TOP 10 cele mai frumoase locuri din care sa privesti Clujul la apus, sau vice-versa

Top 10 Inside cele mai frumoase, picante, insemnate si romantice locuri pentru a privi apusul

When in Cluj, watch the sunset!

Orageuri, rozuri perlate și movuri vibrante – Apusul e un mister multicolor de contemplat și savurat  cu fiecare ocazie.  Dar, cu siguranță nu ne veți contrazice dacă spunem că apusul înseamnă mai mult decât un colorit frumos , e vorba și despre zâmbete, nostalgie și fluturi care dau și mai zvelt din aripioare în stomacul tău, dacă asfințitul e privit din locul potrivit (da, da, și cu persoana potrivită).  Iar noi, clujenii, de fel sau adoptați, suntem extrem de norocoși în acest sens!  Clujul nu e un oraș, e mai degrabă o poveste, un sentiment, o istorie cu pulsuri vechi și noi, un clasic îmbinat cu cosmopolit, care fascinează atât ziua, cât și noapte.

photo: Alex Ionascu
photo: Alex Ionascu

Așadar, fie că ești de aici, fie că ne vizitezi curios dinafară, iată Top 10 Inside cele mai frumoase, picante, însemnate și romantice locuri pentru a privi apusul:

Cetățuia – apus privit dintre licurici

Cetățuia e cel mai înalt punct al Clujului central, e un fel de Hollywood Hill pe care e imposibil să îl ratezi dacă treci prin oraș. Aici, seara, licuricii îți luminează atât pașii din iarbă și alte câteva mii licăresc în întregul oraș – fiindcă de pe Cetățuie poți privi întreaga zare a Clujului, cu toate luminile lui de noapte, care sărută orizontul și Luna (e o metaforă de suflet pe care am auzit-o de curând la un turist francez). Ok, e posibil să fim puțin prea eminescieni, însă Cetățuia te inspiră și  te face să simți altfel, de fiecare dată când o escaladezi. Unul dintre reperele esențiale ale Clujului, ea e practic o fortificație construită în perioada Habsburgică, care veghează semeață asupra orașului din sec. XVIII. Din vechea cetate au mai rămas doar o parte din ziduri, iar peisajul este completat cu celebrul Hotel Belvedere.  Privită din acest punct, panorama Clujul este una dintre cele mai frumoase din oraș.  Sfatul nostru e să privești asfințitul de aici fie din picioare, pentru a surprinde

 întreaga linie a orizontului, fie cocoțat pe marginile late ale zidurilor ce separă aleea betonată de zona de grădină.  Iar dacă ai un iubit sau o iubită, e obligatoriu să vă sărutați pe Cetățuie, e tradiție din strămoși… iar sub clar de lună va fi și mai magic, nu?!

photo: Marius Neag
photo: Marius Neag
photo: R.Előd iMAGiNAiRE
photo: R.Előd iMAGiNAiRE
photo: Cosmin Dragomir
photo: Cosmin Dragomir

 

Piața Unirii –  Apusul prinde nuanțe clasice, dacă îl privești de aici.

Una dintre cele mai vechi piețe din Europa Centrală și de Est, Piața Unirii este îmbitată în istorie, printre reședințele și palatele (neo)renascentiste care-i veghează cele patru zări. Centrul îi este prezidat de Biserica Sf. Mihail, o bijuterie gotică construită prin acordul Regelui Carol Robert de Anjou, începând cu anul 1316 și unul dintre cele mai reprezentative monumente arhitecturale ale epocii în Europa. De aici, apusul poate fi contemplat așezat pe o bancă a zonei pietonale, din preajma statuii lui Matei  Corvin,  celebrul punct de întâlnire al clujenilor, sau îl poți privi și mai aproape de cer, din turnul Catedralei, care e practic  a doua cea mai mare biserică gotică din România, după Biserica Neagră din Brașov – turnul ei are o înălțime de  80 de metri și adăpostește cel mai bătrân lift al Clujului, de 103 ani.  Privită de aici, coborârea la orizont a soarelui nu va fi doar impresionantă și grandioasă, ci va avea un aer aristocrat și oarecum franțuzesc,  datorită fioroaselor ornamente-dragoni ale bisericii, care amintesc de Notre-Dame.

photo: Tomikaro
photo: Tomikaro
photo: Viorel Zagrean‎
photo: Viorel Zagrean‎

Piața Muzeului – apus medieval, cu iz vienez

La câțiva pași  mai jos de Piața Unirii,  apusul te transpune într-o altă epocă. Nu de alta, dar Piața Muzeului a fost prima piață a Clujului medieval,  în care construcțiile baroce (printre care Biserica Franciscanilor), clădirile gotice (Casa lui Matei Corvin), dar și cel mai vechi monument în stil neo-baroc Karolina, se intersectează  într-o poveste cu regi, castele și balauri, care-ți vor oferi un asfințit  de curte veche. Tarabele micilor meșteșugari din jur, precum și terasele care au înțesat zona pietonală te vor duce într-o sărbătoare specific săsească, îți pictează culoarea locală  în care fetițele vieneze chicotesc jucăuș, mușcatele curgătoare sunt de un roșu și mai aprins pe înserate, iar aerul târziu abundă în arome de schnitzel și Sachertorte iar văpaia felinarelor prăfuite e și mai caldă . Așadar, curteni, să privim apusul soarelui vienez!

photo: Camino
photo: Camino

Apus zen în Parcul Central

Pata de culoare verde a orașului, un loc plin de prospețime și optimism, Parcul Central din Cluj îți va oferi probabil cel mai relaxant și fresh asfințit. Printre aleile umbroase, clădirile cu arhitectură eclectică ce înconjoară zona verde, noul stadion al orașului, faimosul restaurant Chios și terasa Carrousel unde buna dispoziție îți dă târcoale concentrice, Parcul Central este locul super-îndrăgit, unde natura și distracția fac front comun, indiferent de vârsta pe care o ai. Așadar, pășește pe cărările care de curând te ghidau înspre Street Food Festival și printre copacii care la începutul lunii august vor pulsa din nou în acordurile Untold-ului, așează-te pe spate în iarbă sau într-unul dintre hamacele agățate între crengi și privește în sus. Cerul e deja mai roz!

photo: Dani Honey
photo: Dani Honey
photo: Matei Plesa
photo: Matei Plesa
photo: Matei Plesa
photo: Matei Plesa

Asfințit boem, dintr-o grădină omonimă

Unul dintre ”the hip places in Cluj” este Grădina Boema, sau pur și simplu ”Boema”. O găsești impozantă pe Str. Iuliu Maniu iar pe zidul principal stă cioplită dovada: 1869 Attestatum. Asta fiindcă  grădina și casa Boemei și-a deschis porțile în vremuri aristocratice, cu peste 180 de ani în urmă, fiind reședința contesei Krisztina Bethlen, devenită apoi în timp reședința unora dintre cele mai influente și bogate familii ale orașului.  Moștenită din generație în generație, Boema a devenit în urmă cu câțiva ani  un local modern ce păstrează tușe de odinioară, cu o grădină centrală și vastă splendidă. Seratele petrecute aici îți umple inima cu bucurie, veselie și culori într-un oarecare stil franțuzesc dichisit și totuși cald. De aici îți poți privi asfințitul cu un joie de vivre molipsitor. Oh, și neapărat, neapărat cu o Crème brûlée în față (e divină)!

10380075_281558815351821_4299184409228281774_o.jpg
photo: Boema

Apusuri reflectate-n limonade:   Bulevardul Eroilor

When in Cluj, walk up and down Eroilor Boulevard. Than repeat!:)  Iar asta fiindcă Eroilor este una dintre acele străzi principale care-ți vor da feel-ul clujean așa cum e el mereu: cu un pic de vechi și nou, printre clădiri istorice, monumente clasice dar și repere moderne și cosmopolite, printre clujeni cu tradiție și ștaif și străini dornici să descopere fiecare colțișor de oraș.  Pe Eroilor vei întâlni cu fiecare ocazie evenimente și momente artistice dintre cele mai inedite, de la expoziții de pictură, la ”garnizoane” de statuete înșirate pe zona pietonală, piese de teatru sau momente de operă, mimă, scurt metraje văzute din lounge-uri așezate ad-hoc în mijlocul străzii sau band-uri care improvizează armonios pe fundal.  Te va imbia, sigur și-ți vei dori să inspiri cât mai mult din aerul său. Așa că așează-te relaxat la o limonadă pe una dintre terasele cochete marca Eroilor și uită-te spre cer. Imediat vine asfințitul! Enjoy!

olivo postare 1.jpg
photo: Olivo
alishastefania.jpg
photo: Alisha Stefania

Apus TIFF style

Serile de vară relaxante  dar și pline de inspirație încep la Casa TIFF.  Un proiect debutat cu ideea socializării culturale și artistice  și realizat în cadrul trustului Festivalului Internațional de Film Tansilvania, Casa TIFF oferă un exud inepuizabil de evenimente culturale și târguri tematice din zori și până-n seară.   Amplasată într-o clădire și ea istorică a Clujului, cu grădină interioară spațioasă, Casa fascinantului TIFF ți se va potrivi atât dacă ești cinefil, cât și  dacă vrei să te relaxezi la un pahar de vin la ceas de seară. Apusul privit de aici este parcă mai inspirat, creativ, romantic și e foarte posibil să-l admiri alături de regizori, actori și alte figuri emblematice ale cinematografiei europene, care tranzitează mereu cu plăcere orașul care tocmai a celebrat cea de-a 15 ediție TIFF . Iar dacă rămâi și la proiecția cinematografică  de după înserare, atmosfera perfectă tocmai a fost creată.  Popcorn anyone?

photo: Casa Tiff
photo: Casa Tiff

Bastionul Croitorilor și asfințitul mistic:

Din Vechea Cetate a Clujului, Bastionul Croitorilor este unul dintre puținele turnuri de fortificație din Vechea Cetate a Clujului păstrate intacte până în zilele noastre.  Istoria sa fascinantă, care începe în  medievalul secol XV, spune că fiecare dintre turnurile Bastionului a fost ridicat de către o breaslă de meșteșugari, de la  croitori și cizmari, la tâmplari, săpunari, rotari, olari și zidari. Așadar, dacă ești tentat să privești apusul printre creneluri, din același loc din care, în urmă cu secole, vechii meșteșugari își luau inspirația privind prin crăpăturile cetății,  poposește aici, urcă în turn și privește-n zare!

20160515_14245120Medium_zpspnomotz6.JPG
photo: In Proba

Grădina Botanică și Observatorul Astronomic apus înmiresmat, printre stele

Despre Grădina noastră Botanică ați auzit cu siguranță multe povești. Nu de alta, dar e cea mai vastă și impresionantă din întreaga Europă. Apusul privit de aici poate lua cele mai variante turnuri: de la cel oriental și printre tufe de trandafiri și cireși japonezi, la cel ecuatorial, occidental sau cosmopolit european, până la apusul cu mii de ani mai bătrân, desprins din Imperiul Roman,  printre statui de zeități descoperite în vechiile orașe Napoca și Dacia Traiana. Iar aromele în care să privești coborârea soarelui sunt și ele dintre cele mai variate, în funcție de anotimpul în care vizitezi grădinile, de la magnoliile deschise sub cerul verii, la bujorii de primăvară sau gladiolele și brândușele toamnei.

Dacă decizi să poposești aici pentru contemplarea apusului, trebuie să știi că aceeași Grădină Botanică găzduiește și  Observatorul Astronomic al orașului… ca să te poți pierde printre miliardele de stele ce răsar după asfințitul Soarelui.

Marius Neag - gradina botanica.jpg
photo: Marius Neag

Muzeul Etnografic sau apusul din ograda bunicilor

Dacă îți dorești un apus cu feel mai pitoresc, ești mai mult decât binevenit la Muzeul Etnografic al Transilvaniei! Așezat pe vârful Dealului Hoia, muzeul are aspectul veritabil al unui sat transilvănean, cu case superbe, cu iz popular și arhitectură tradițonală din diverse regiuni ale centrului țării, cu biserici de lemn și ateliere meșteșugărești. O minune autentică, desprinsă din romanele lui Marin Preda și inspirată din versurile lui Goga, care-ți dau senzația că stai la apusul înaintea unei hori sătești de toată frumusețea.   

10525742_841792909199634_6463279906062026457_n-2.jpg
photo: Muzeul Etnografic

Așadar, apusul la Cluj pare să fie flamboaiant, dar și versatil și plin de inspirație. Te invităm să-ți alegi locațiile preferate și… să privești spre cer!  Așteptăm să ne spui apoi părerea ta, poate ne ajuți să ne completăm topul!

Un articol de Simona Dordea 

simonadordea.jpg

3 comentarii

 1. Andreea Szabo

  Sunt locuri mult mai bune, decat cele mentionate aici.

  1. insidecluj

   Buna Andreea, ne spui si noua cateva? 🙂

 2. calin

  suna poate ciudat ,da in parcarea de la Polus poti prinde printre cele mai misto apusuri sau rasarituri din cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *